Inspiratie

Gasvrij verwarmen: welke alternatieven zijn er?

Er zijn verschillende redenen om gasvrij te willen verwarmen. Wat is die van jou? Ben je geschrokken van je gasrekening en zoek je naar een goed alternatief? Of kijk je naar de toekomst, waarbij we uiteindelijk allemaal van het gas af moeten? In deze blog vertellen we je graag meer over gasvrij verwarmen en welke alternatieven voor gasverwarming er allemaal zijn.

Infraroodverwarming

Een van de alternatieven om te verwarmen zonder gas is het aanschaffen van infraroodverwarming. Je kent deze manier van verwarmen wellicht van kleine elektrische kacheltjes of van de sauna. ;) Voor gebruik binnenshuis kun je tegenwoordig ook kiezen uit infrarood vloerverwarminginfraroodpanelen en infraroodspiegels. Een infraroodpaneel is een egaal, vaak wit of zwart, paneel dat warmte afgeeft. Niet of nauwelijks aan de lucht, maar juist aan de objecten die in het bereik liggen. Deze objecten geven vervolgens ook weer warmte af aan de ruimte. Zit of sta je voor het paneel? Dan geniet je van de aangename warmte.

Zet je jouw infrarood vloerverwarming, infraroodpaneel of -spiegel aan, dan geniet je binnen enkele minuten al van de warmte. Je hoeft dus niet eerst de lucht in de gehele ruimte te verwarmen, wat nu eenmaal tijd kost. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op je energiekosten. Daarnaast is infraroodverwarming ook goed voor je gezondheid! Ontdek alle voordelen van infraroodverwarming.
 


 

Hout- en pelletkachels

Er zijn bronnen die beweren dat het aanschaffen van een houtkachel een kwestie is van het ene probleem verruilen voor het andere. Maar niets is minder waar! Houtkachels zijn namelijk niet per definitie slecht voor het milieu, integendeel zelfs. Sinds 2020 moeten houtkachels en haarden die op de markt komen een rendement hebben van minimaal 75% en moet de uitstoot van fijnstof minder zijn dan 40mg/m3. Dit is vastgelegd in de EcoDesign wetgeving. En door de juiste stookmethode te gebruiken, hoeven ook omwonenden geen last te hebben van jouw alternatieve verwarming.

Pelletkachels zijn een duurzaam alternatief voor gasloos verwarmen. Deze kachels branden namelijk op pelletkorrels. Dit zijn geperste korrels van zaagsel. Oftewel: restafval dat hiermee een functie krijgt. Wist je dat het rendement van Livn hout- en pelletkachels nog hoger uitkomt dan de gestelde norm van 75%? Met een pelletkachel van Livn behaal je tot maar liefst 93% rendement!
 


 

Elektrische haarden

Ook een elektrische haard is een goed alternatief voor gas. Kies je voor een hanghaard aan de muur of ga je meteen voor een woonkamertransformatie met een strakke inbouwhaard? Het voordeel van een elektrische haard is dat je de sfeer creëert van een echt haardvuur, zonder daar iets voor te hoeven doen. Met slechts één druk op de knop warmt jouw huis geleidelijk op.

Let er bij de aanschaf van een elektrische haard op dat deze beschikt over een thermostaatfunctie. Zo stel je eenvoudig in op welke temperatuur je de ruimte wilt hebben en slaat de haard af wanneer dit bereikt is. Dit bespaart energie, wat ook weer goed is voor de portemonnee! Houd er rekening mee dat een elektrische haard doorgaans als bijverwarming gebruikt wordt. Hierdoor kan de thermostaat echter met gemak een paar graden lager gezet worden.
 


 

Voordelen gasvrij verwarmen

Je huis verwarmen zonder gas te verbruiken kan op verschillende manieren en is een goede investering. Op korte termijn kun je flink besparen in de portemonnee, terwijl je je tegelijkertijd voorbereidt op de toekomst. Ook draag je door gasvrij te verwarmen bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. En dat is uiteraard goed voor het milieu! Daarnaast ziet het ernaar uit dat we in 2050 allemaal van het gas af moeten zijn. Dan kunnen we in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas. Dus waarom wachten?

Of je nu je gasrekening wilt verlagen, je steentje bij wilt dragen aan het milieu of voorbereid wilt zijn op de toekomst: investeren in gasloos verwarmen is voor velen een goed idee. Livn heeft een groot assortiment infraroodverwarming, hout- en pelletkachels en elektrische sfeerhaarden. Neem gerust een kijkje!

Misschien ook interessant