Klustips

Cinewall maken? Zo doe je het! (stap voor stap instructies)

Je hebt het wellicht voorbij zien komen op onze social media kanalen: de prachtige cinewall van doe-het-zelver @larissa.interior. Haar meest recente klusproject: een cinewall in de slaapkamer! Maar hoe maak je een cinewall? In deze blog legt Larissa je stap voor stap uit hoe je zelf een cinewall maakt met een Livn inbouwhaard

Maar eerst: wat is een cinewall?

Een cinewall of cinema wall is een voorzetwand die je gebruikt voor het inbouwen van zowel een haard als een televisie. Dit ziet er niet alleen mooi uit maar is ook nog eens heel praktisch! Zo werk je de kabels van de apparaten bijvoorbeeld mooi weg. In de cinewall met haard die @larissa.interior in de woonkamer maakte, heeft zij slim gebruikt gemaakt van de voorzetwand. Zo heeft ze aan de zijkant vakken gemaakt voor de versterker, dvd-speler en het kastje van de tv-ontvanger. Een win-win dus!

Cinewall maken: leer het van @larissa.interior

Larissa: “Toen we de sleutel van ons huis kregen zag ik op Pinterest een cinewall voorbijkomen. Ik zei direct: ‘Dat wil ik ook!’ Online lazen we dat de Livn inbouwhaard Marly heel echt lijkt en een ondiepe inbouwmaat heeft van maar 21 cm. We hebben de haard toen direct aangeschaft. We wilden de cinewall zelf maken, omdat we klussen erg leuk vinden en het een hoop geld scheelt! 

Onze slaapkamer is best groot. Fijn, maar om het wat knusser te maken hebben we een scheidingswandje geplaatst. Omdat ik zo blij was met de cinema wall beneden wilde ik er op onze slaapkamer ook een. Ik wist direct dat het weer de Marly inbouwhaard moest worden, omdat deze niet zo diep is en erg mooie vlammen heeft. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe wij de cinewall op de slaapkamer gebouwd hebben. Hopelijk inspireert dit jullie om het ook te proberen!”

Stap 1: Meten & schetsen

“Voordat we aan het frame begonnen, maakten we eerst een schets met alle maten. Deze cinewall bouwtekening hebben we op schaal uitgetekend, zodat we goed konden zien of de maat van de tv mooi was ten opzichte van de haard. Daarna hebben we de maten op de muur uitgetekend zodat we aan het vurenhouten frame konden beginnen.”

Stap 2: Het frame maken

“De exacte afmetingen van het frame zijn natuurlijk afhankelijk van hoe groot je de cinewall wilt maken. Houd bij het maken van het frame de inbouwmaat van de haard in ieder geval goed in gedachten. Wij tekenden de inbouwmaat af op de grond, hielden wat ruimte over voor de dikte van de MDF platen voor de ombouw en bepaalden zo de afmetingen van het onderste frame. Deze maten zijn identiek aan de maten van het frame aan het plafond. Vervolgens bepaalden we aan de hand van de afmetingen van de televisie en de haard waar de rest van de staanders en liggers moesten komen. Op de afbeeldingen zie je hoe onze constructie er uiteindelijk uitzag.”

Tip: Heb je te maken met vloerverwarming? Kies er dan voor om het onderste frame te verlijmen in plaats van vast te schroeven. Zo kan je de vloerverwarming niet onbedoeld beschadigen.


Stap 3: Roomdivider maken (optioneel)

“Aangezien ik niet de gehele wand tussen de kast en ons bed dicht wilde maken, dacht ik aan een roomdivider. Deze maakten we van vurenhouten balken met een dikte van 37 mm. De balken hebben we in verstek gezaagd, zodat je de kopse kanten van het hout niet ziet. Toen de divider in elkaar stond, hebben we hem bruin geolied. Zo past hij mooi bij het behang van de cinema wall. Als laatste hebben we een tacker gebruikt om de roomdivider vast te zetten.” 
 


Stap 4: Ombouw afwerken

“Toen het frame van de ombouw stond, plaatsten we de haard in het frame. We hebben de ombouw afgewerkt met MDF platen, omdat we niet kunnen stuken en MDF mooi glad is van zichzelf. Vervolgens hebben we alle gaatjes netjes dichtgesmeerd met houtvuller, de ombouw met fijn schuurpapier geschuurd en een primer aangebracht. Zorg ervoor dat je deze stappen doorloopt vóórdat je gaat verven of behangen. Dat laatste kun je geheel naar eigen smaak doen. Wij kozen voor een mooi behang. Hieronder kun je het eindresultaat bekijken.”

Tip: De gaten om de MDF platen vast te schroeven op het houten frame kun je het beste voorboren. Dat werkt een stuk makkelijker.
 


Benodigdheden

Cinewall

 • Schroeven, lijmkit, sneldrogende allesvuller
 • 2 componenten houtvuller
 • 10 balken van 44 x 96 x 2700 mm
 • 2 MDF platen (18 mm dik)
 • Haard: Livn inbouwhaard Marly
 • TV naar keuze
 • Verf of behang naar keuze

Richtprijs voor enkel de cinewall maken is ongeveer €1500,-. De prijs is echter sterk afhankelijk van de kosten van je TV, behang/verf en ook het hout kan ineens een stuk duurder zijn.

Roomdivider

 • Schroeven
 • Tacker (deze zijn ook te huur)
 • 4 balken van 285 x 37 x 5400 mm
 • Rubio monocoat precolor easy cashmere brown 1 L
 • Rubio monocoat oil component A chocolate 300 ml

Richtprijs voor de roomdivider is ongeveer €400,-. Ook deze prijs is sterk afhankelijk van de kosten voor het hout (en de bezorgkosten daarvan).

We hopen dat een cinewall maken een stuk minder ingewikkeld lijkt dankzij het duidelijke stappenplan van Larissa. Wil je nog meer beeldmateriaal zien van het klusproces? Kijk dan eens naar de video in de Instagram highlights van @larissa.interior.
 

Shop Livn inbouwhaarden

Inbouwhaard Duvin WiFi Inbouwhaard Duvin WiFi
819,-
Tijdelijk uitverkocht
Ontvang bericht als dit product op voorraad is
Houd mij op de hoogte

Misschien ook interessant