Wat doet een luchtreiniger? En meer FAQ’s!
We hebben tegenwoordig voor alles een oplossing. Zo kunnen we haarden met onze smartphones bedienen, onze verwarming inruilen voor infraroodpanelen en een luchtreiniger aanschaffen die de lucht in huis zuivert. Met name die laatste wint erg in populariteit. Maar is het slechts een luxeproduct of juist een must? En welke luchtreiniger is goed? In deze blog geven we antwoord op veelgestelde vragen rondom luchtreinigers, zodat jij een weloverwogen keus kan maken.
Wat doet een luchtreiniger?
Een luchtreiniger of luchtzuiveraar is een apparaat dat de luchtkwaliteit in huis verbetert en op peil houdt. Verontreinigde lucht wordt aangezogen, waarbij het langs een filter gaat en vervolgens, schoon en wel, de ruimte weer ingeblazen wordt. Afhankelijk van het type filter worden onder andere stofdeeltjes, haren, allergenen en bacteriën uit de lucht gefilterd. Zo heb je minder last van allergieën en kun je de verspreiding van virussen via de luchtstroming tegengaan.
Is een luchtreiniger nuttig?
Jazeker! Een luchtreiniger kan de lucht filteren op onder andere vluchtige organische stoffen (VOS), geuren, secundaire rook, fijnstof, pollen, mijten, allergenen, bacteriën en virussen. Zo laat je bijvoorbeeld kookluchtjes snel verdwijnen en heb je minder last van rondzwevende haren van jouw viervoeter.
Helpt een luchtreiniger bij hooikoorts?
Een luchtreiniger helpt bij hooikoorts indien de lucht voldoende keren per uur gereinigd wordt (2 tot 5 keer). Om dit voor elkaar te krijgen zul je opzoek moeten gaan naar een luchtreiniger met een Clean Air Delivery Rate (CADR) die in verhouding staat met de oppervlakte van de ruimte. De CADR staat voor het aantal kubieke meter lucht die de luchtreiniger per uur reinigt. Is de ruimte te groot, dan wordt de lucht onvoldoende keren gereinigd en zal de luchtreiniger weinig tot geen effect hebben op jouw hooikoortsklachten. Over het algemeen geldt: hoe hoger de CADR, hoe beter.
Helpt een luchtreiniger bij astma?
Een luchtreiniger kan zeker verlichting bieden bij astma. Echter heb je dan een luchtreiniger nodig met een hoge Clean Air Delivery Rate (CADR). Indien je niet allergisch bent en geen astma hebt voldoet een luchtzuiveraar die de lucht in de kamer 2 keer per uur reinigt. Heb je echter wel last van allergieën en/of astma? Dan raden we aan om de lucht in de ruimte 2 tot 5 keer per uur te reinigen. Is de CADR van de luchtreiniger die je op het oog hebt laag of gemiddeld? Dan kan hij nog steeds voldoen, maar dan wel in een kleinere ruimte.
Maakt een luchtreiniger veel geluid?
Dit is volledig afhankelijk van de luchtreiniger die je koopt. De techniek erachter wordt echter steeds beter, wat ook betekent dat de apparaten steeds stiller worden. Als we kijken naar Livn luchtreinigers, dan produceert de Livn luchtreiniger 150 Basic 30 tot 50 dB. Het precieze aantal is afhankelijk van de stand waarin hij staat. Bij een lage reinigingssnelheid produceert hij zo’n 30 dB en bij een hoge reinigingssnelheid maximaal 50 dB. Voor de Livn luchtreiniger 350 Plus geldt een geluidsniveau van 35-64 dB (min-max). Ter indicatie: 30 dB wordt door Alpine vergeleken met het geluid van gefluister en 60 dB met een normaal stemgeluid.
Hoe vaak moet je de filter van een luchtreiniger vervangen?
Ook dit is sterk afhankelijk van het apparaat dat je koopt. Voor Livn luchtreinigers geldt dat de filter gemiddeld eens per jaar vervangen moet worden. Dit is gebaseerd op een luchtreiniging op lage snelheid gedurende 8 uur per dag. Bekijk hier onze los verkrijgbare filters.
Wat is ionisatie?
Ionisatie is het proces waarbij positief geladen deeltjes in de lucht veranderd worden in negatief geladen deeltjes. Deze geladen deeltjes noemen we ook wel ionen. Voldoende negatieve ionen in de lucht is belangrijk om het zuurstofgehalte op peil te houden. Door luchtverontreiniging in de vorm van bijvoorbeeld bacteriën, allergenen en fijnstof neemt het aantal negatieve ionen in de lucht af. Een ioniserende luchtreiniger schiet daarom negatief geladen ionen mee met de schone lucht. Hierdoor verzwaart de luchtverontreiniging en zakt het naar de grond. Ideaal, want zo adem je alleen nog schone lucht in! De Livn luchtreiniger 350 Plus is uitgerust met een ionisator.
Wat is de beste luchtreiniger?
‘Maar welke luchtreiniger is goed?’ Dit is geheel afhankelijk van jouw situatie. Voor welke ruimte wil je de luchtreiniger gebruiken, hoe groot is deze ruimte en heb je een allergie of niet? Dit speelt allemaal een rol in jouw keuze voor een luchtreiniger. We raden je aan om bij de verdere oriëntatie met name te kijken naar de reinigingstechniek, de kwaliteit van de filters en de Clean Air Delivery Rate (CADR). Reinigt de luchtzuiveraar met behulp van filters, ionisatie of beide? En wat voor soort filter wordt er gebruikt? Is dit een HEPA, koolstof én antibacterieel filter? Kortom: genoeg om bij stil te staan!
Livn heeft zelf twee luchtzuiveraars in het assortiment: de luchtreiniger 150 Basic en de luchtreiniger 350 Plus. De eerste is met een CADR van 150 m³/h geschikt voor ruimtes van 10-18 m2. Denk bijvoorbeeld aan een slaap- of werkkamer. De 350 Plus variant kan je daarentegen ook in een woonkamer gebruiken, tot 40 m2. De CADR van deze reiniger is 350 m³/h. Beide luchtreinigers zijn geschikt bij astma of allergieën, ze hebben namelijk een 3-in-1 HEPA, koolstof en antibacteriële filter.
Heb je een vraag over onze Livn luchtreinigers die niet in deze blog beantwoord wordt? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag verder met het kiezen van het juiste Livn product.